5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Αρχική Σελίδα

Στα πλαίσια της σχολικής αυτής δραστηριότητας, επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Μονάδας Απεξάρτησης "18 ΆΝΩ", όπου ενημέρωσαν τους μαθητές μας στα θέματα του εθισμού και τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έγιναν οι εξής διδακτικές επισκέψεις: 1) στον πολυχώρο "Αθηναΐς", όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση "Εθισμός στην εικονική πραγματικότητα" 2) στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου 3) στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής και 4) στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης οι μαθητές συμμετείχαν στη δημιουργία σχολικής ταινίας που σαν θέμα της είχε το Σεξουαλικό Διαδικτυακό Εκβιασμό (Sextortion). Η ταινία ονομάζεται "Blue Sky" και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές δημιούργησαν ηλεκτρονικά κόμικ, διάφορες σατιρικές κυρίως ζωγραφιές σε χαρτόνι που τοποθετήθηκαν στους χώρους του σχολείου και παρουσιάσεις σε power point για τον εθισμό και τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Προκειμένου οι μαθητές μας να γνωρίσουν τη συμπεριφορά των εφήβων άλλων χωρών, σε ότι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, το σχολείο μας πραγματοποίησε την Αδελφοποίηση με ένα ιταλικό σχολείο στην πόλη Άντζιο, 50 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.

Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα online ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, βασισμένο στο ερωτηματολόγιο IAT (Internet Addiction Test), που ήταν το πρώτο έγκυρο εργαλείο για τη διάγνωση της εθιστικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο από τους εφήβους. Για την αξιολόγηση του ερωτηματολογίου, το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ, έχει χρησιμοποιηθεί κλίμακα 6 διαβαθμίσεων:

   0 για το Ποτέ

   1 για το Σπάνια

   2 για το Πού και πού

   3 για το Αρκετά συχνά

   4 για το Συχνά

   5 για το Πάντα

Ανάλογα με το τελικό άθροισμα που θα προκύψει από τις 20 ερωτήσεις, ισχύουν τα εξής:

   0 - 30: Φυσιολογική χρήση

   31 - 49: Ήπια εθιστική συμπεριφορά

   50 - 79: Μέτρια εθιστική συμπεριφορά

   80 - 100: Σοβαρή εθιστική συμπεριφορά