5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

 

Το σχολείο μας τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Ιερά  Μονή Πεντέλης με την Β΄και Γ΄τάξη.

Το μοναστήρι έχοντας εξωτερικά όψη κάστρου με ψηλά τείχη και βαριές ξύλινες πόρτες, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στους πρόποδες του βουνού μόλις 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και  είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι ανδρικό μοναστήρι και ιδρύθηκε το 1578 από τον Άγιο Τιμόθεο, επίσκοπο Ευρίπου, στο σημείο όπου βρέθηκε μικρή εικόνα της Παναγίας, συγκεντρώνοντας τους διάσπαρτους μέχρι τότε ασκητές της Πεντέλης. Στα τέλη του 17ου αιώνα η Μονή βρισκόταν στην κορύφωση της ακμής της. Στο μοναστήρι διαβιούσαν 100 μοναχοί, διέθετε αξιόλογη ακίνητη περιουσία και σημαντική βιβλιοθήκη. Χάρη στη συνεχή σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η Μονή απολάμβανε πολλά προνόμια εκ μέρους των Οθωμανών. Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο παιδείας και υπάρχει επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος που χαρακτηρίζεται ως «Κρυφό Σχολειό».

Μας υποδέχθηκαν (2) δυο λαϊκοί θεολόγοι ο κ. Αραβαντινός και ο κ. Σέργιος Βοΐλας  εκ των οποίων ο κ. Αραβαντινός μίλησε στους μαθητές  μέσα στο ναό για την ιστορία του μοναστηριού καθώς και για την αρχιτεκτονική και την αγιογράφηση του καθολικού της Μονής. Το καθολικό του μοναστηριού  είναι εγγεγραμμένος   σταυροειδής  με  τρούλο και με μεταγενέστερες προσθήκες πήρε τη μορφή τρίκογχου, ακολουθώντας πρότυπα ναοδομίας του Αγίου Όρους.  Ο ναός ανακαινίσθηκε,  όπως και η μονή, το 1768 και το 1858, ενώ ριζικές επεμβάσεις έγιναν και το 1953. Τις τοιχογραφίες  στο Ιερό Βήμα και στο τέμπλο αγιογράφησε ο Φώτης Κόντογλου. Στη συνέχεια ο κ. Βοΐλας μας οδήγησε στο Διορθόδοξο Κέντρο το οποίο διοργανώνει και φιλοξενεί τακτικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιστημονικούς  φορείς, ελληνικών και διεθνών οργανισμών για διάφορα θέματα αξιοποιώντας τον συνεδριακό χώρο, καθώς και τους λοιπούς χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Εξήγησε στους μαθητές ο κ. Βοΐλας πως σκοπός του Διορθοδόξου Κέντρου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών  και η συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που απασχολούν σήμερα την Ορθοδοξία. Από το έτος 2009 το Διορθόδοξο Κέντρο δραστηριοποιείται επίσης στον επιμορφωτικό τομέα καινοτομώντας με την λειτουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων και διαδικτυακών μαθημάτων. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τον χώρο  καθώς επίσης και από το τεράστιο φηφιδωτό πίσω από τον ομιλητή που απεικόνιζε την Ζ΄ Οικουμενική  Σύνοδο. 

Ακολούθως οι μαθητές μας χωρισμένοι ανά τάξη σε (2) ομάδες επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ιδρύθηκε το 1971. Η υπάλληλος  της  Βιβλιοθήκης μας ενημέρωσε πως η Βιβλιοθήκη περιέχει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόμους βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν χειρόγραφο βιβλίο μιας άλλης εποχής διακοσμημένο με μικρογραφίες.

Μετά την ξενάγηση στους παραπάνω χώρους ανεβήκαμε στην πλατεία Πεντέλης, όπου οι μαθητές μας απόλαυσαν παγωτά και ψυχαγωγήθηκαν μέχρι την αναχώρησή μας για την επιστροφή στο σχολείο.