5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

5 ΛΕΠΤΑ VIDEO...

30 ΛΕΠΤΑ VIDEO...

Παίξτε ένα ερωτηματολόγιο kahoot για να μάθετε

περισσότερα για την Ρώμη και την Σιένα.

Πατήστε την φωτογραφία! 

2024 kahoot rome

Την Πέμπτη 28/03/2024 έως την Κυριακή 31/03/2024 μαθητές και μαθήτριες από τις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις του σχολείου μας, με συνοδούς την κα Μιχάλη, την κα Τζουτζούκου, την κα Τσόντζορα και τον κο Μπελλάλη, πραγματοποίησαν διδακτική τετραήμερη εκδρομή στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις πόλεις Ρώμη, Σιένα και Ορβιέτο. 

Το προηγούμενο διάστημα και για σχεδόν τρεις μήνες οι μαθητές/-τριες  είχαν λάβει μέρος σε δύο προγράμματα που αφορούσαν α) την ευρωπαϊκή τέχνη σε σχέση με την βυζαντινή και β) Ρώμη: Το πολιτιστικό κληροδότημα της δυτικής εκκλησίας και οι διωγμοί των χριστιανών. Μέσα από κείμενα, εργασίες και εικόνες που παρουσίασαν γνώρισαν αρκετά από τα σημαντικότερα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών της αναγέννησης, τα οποία κοσμούν την Ρώμη , καθώς και στοιχεία από την ζωή και το έργο αυτών των καλλιτεχνών. 

Το ταξίδι για την Ρώμη ήταν μια αποκάλυψη για όλους!

Οι τεράστιες πλατείες, τα σιντριβάνια, η διάσημη Φοντάνα Ντι Τρέβι, το Πάνθεον, τα εντυπωσιακά κτίρια, το Κολοσσαίο, το κάστρο του Αγίου Αγγέλου, τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, οι τεράστιοι ναοί  με την μπαρόκ αρχιτεκτονική και διακόσμηση όλα έμοιαζαν σαν ένα τεράστιο μουσείο. 

Η περιήγησή μας στις κατακόμβες ξεχωριστή και το ενδιαφέρον των παιδιών μεγάλο στο άκουσμα από την ξεναγό όσων διαδραματίστηκαν τους τρεις πρώτους χριστιανικούς αιώνες στους υπόγειους αυτούς χώρους που έμοιαζαν με λαβύρινθο.  

Η επίσκεψη μας στο Βατικανό μοναδική. Διασχίζοντας τις αίθουσες του Ραφαήλ θαυμάσαμε μοναδικά έργα ζωγραφικής με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία, όπως τη Σχολή των Αθηνών, τον Παρνασσό κ.α. Μπαίνοντας τέλος στην Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού,  αισθανθήκαμε απέραντος δέος και θαυμασμό αντικρίζοντας την εκπληκτική οροφή, κορυφαίο αριστούργημα της τέχνης, που εκπλήσσει με την ζωντάνια, την ευρηματικότητα και την ομορφιά, καθώς επίσης και την τεράστια τοιχογραφία με την τελική κρίση, έργα τα οποία φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε δύο μεσαιωνικές πόλεις τη Σιένα και το Ορβιέτο, στην περιοχή της Τοσκάνης, στις οποίες θαυμάσαμε μεταξύ άλλων τους εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς μπαρόκ αρχιτεκτονικής. 

Η εκδρομή μας  ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πανέμορφο πάρκο της Βίλας  Μποργκέζε,  ενώ είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε και τη Μητρόπολη της Ρώμης, τον Άγιο Ιωάννη το Λατερανό, όπου παρακολουθήσαμε για λίγο την αναστάσιμη ακολουθία των καθολικών, μια εμπειρία μοναδική.

Στο ταξίδι της επιστροφής οι μαθητές και μαθήτριες μας γεμάτοι όμορφες εικόνες και εντυπώσεις εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουμε αντίστοιχες δράσεις και την επόμενη σχολική χρονιά.